Άφαντο το αγροτικό πετρέλαιο για πολλούς παραγωγούς

Μπορεί από την κυβέρνηση να δίνουν ραντεβού στα τέλη του μήνα για το αγροτικό πετρέλαιο του 2015, ωστόσο ένας σημαντικός αριθμός αγροτών φαίνεται ότι δεν έχει πληρωθεί ακόμα… ούτε ευρώ από τις επιστροφές του ΕΦΚ για το 2013 και το 2014 και ενώ η σχετική διαδικασία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έχει ολοκληρωθεί.

Τις τελευταίες ώρες το ypaithros.gr γίνεται αποδέκτης πλήθους καταγγελιών από παραγωγούς από διάφορες περιοχές της χώρας οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν τους έχουν πιστωθεί τα χρήματα που δικαιούνται. Το πρόβλημα, μάλιστα, φαίνεται ότι δεν είναι μεμονωμένο, oύτε περιορίζεται σε περιπτώσεις που υπάρχουν «ανοιχτές» οφειλές στον ΟΓΑ ή την εφορία (οπότε και εφαρμόζεται, όπως επιβεβαιώνει το υπ. Οικονομικών, η διαδικασία του συμψηφισμού).

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότη από το νομό Λακωνίας ο οποίος , μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε δει τα χρήματα στο λογαριασμό του, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρει στο ypaithros.gr, έχει τακτοποιημένο το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών του.

Πολλές είναι οι καταγγελίες και από την Κρήτη, όπου ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών, όπως μας αναφέρουν, έχουν μείνει απλήρωτοι.

Από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στο φύλλο της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί στα περίπτερα και επικαλούμενος την πληροφόρηση από το υπουργείο Οικονομικών, ο υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης αναφέρει ότι η πίστωση των χρημάτων πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου και τα λεφτά θα είναι διαθέσιμα προς ανάληψη μέχρι και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου. Κάτι που, αν όντως ισχύει, σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ορισμένοι παραγωγοί να δουν τις επιστροφές στους λογαριασμούς τους σήμερα, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αγρότες τονίζουν ότι το οικονομικό επιτελείο οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα τι ακριβώς πληρώνεται ως επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου και με ποιον τρόπο έγιναν οι υπολογισμοί, ώστε να καταλάβουν και τι ποσά τους αντιστοιχούν στην επόμενη δόση.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, διαβεβαιώνει ότι η πίστωση του επιστρεφόμενου ΕΦΚ που αντιστοιχεί στο έτος 2015 θα ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Με αφορμή ερωτήματα των αγροτών σχετικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου που προορίζεται για αγροτική χρήση (αγροτικό πετρέλαιο), το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιεί ότι έχει ολοκληρωθεί η καταβολή στους δικαιούχους των οφειλόμενων ποσών για το β’ εξάμηνο του 2013 και ολόκληρο το 2014.

Η επιστροφή του ΕΦΚ που αφορά το 2015 θα καταβληθεί στους δικαιούχους από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017.

Τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς Ασφαλιστικούς φορείς και προς Δ.Ο.Υ. συμψηφίζονται σύμφωνα με το άρθρο 83 του Ν.Δ.356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε).»

πηγή : http://www.ypaithros.gr