Χωρίς πρόβλημα οι επιδοτήσεις λόγω δασικών χαρτών

Δε θα υπάρξει πρόβλημα με τις επιδοτήσεις λόγω δασικών χαρτών τόνισε ο Β. Αποστόλου στα εγκαίνια της Zootechnia (βίντεο)

Δώρο για τους κτηνοτρόφους η αναγραφή προέλευσης του γάλακτος

Κάλεσμα σε διάλογο στους αγρότες απηύθυνε στα εγκαίνια της έκθεσης «Zootechnia» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα των αναρτήσεων των δασικών χαρτών.

 «Θέλω να καθησυχάσω τους αγρότες, που δικαιολογημένα ανησυχούν με τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα στρέμμα από τις εκτάσεις τους  και ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Αποστόλου στην ομιλία του.

Σημείωσε δε, ότι στις «κινητοποιήσεις επανήλθαν τα αιτήματα για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τις πληρωμές των ενισχύσεων, μολονότι έχει διασφαλιστεί το αφορολόγητο όριο των 8.600 ευρώ και το 95% των αγροτών, όχι μόνο δεν θα πληρώσει ούτε ένα 1 ευρώ το 2016 αλλά θα έχει επιστροφή της προκαταβολής φόρου».

Η μετάβαση από τον ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) ήταν δέσμευση, που δεν μπορούσε να αποφευχθεί, είπε, «αλλά γίνεται σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού», ενώ επανέλαβε ότι «στην ελληνική ύπαιθρο έχουν δοθεί πάνω από 3,7 εκατομμύρια ευρώ».

Για τις ζωοτροφές υπογράμμισε πως «είναι αδιανόητο να πληρώνουμε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για εισαγωγή σόγιας».

Επανέλαβε ότι διπλασιάζεται η ενίσχυση στα αιγοπρόβατα από 5 κι 7 ευρώ, σε 11 ευρώ το ζώο και στα βοοειδή στα 149 ευρώ το ζώο δηλαδή αυξάνεται η ενίσχυση κατά 50%, ενώ για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, που είναι ως γνωστόν άμεσα σχετιζόμενες με την κτηνοτροφία, από 7 εκατ. σε 33 εκατ. Ευρώ.

Ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρόταση για την υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης στο γάλα.

Τέλος, υποστήριξε  ότι προχωρά το θέμα της επιλεξιμότητας με στόχο κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση να έχει τη δική της λιβαδική μονάδα.

πηγή : http://www.ypaithros.gr